“Ovde sam se rodio, ovde volim da ostanem. Koliko mogu se borim, da obezbedim koliko-toliko za decu da nešto imaju”, kaže Slaviša Jović
Albanka Razija, udata za Srbina Slavišu u Novom Brdu, privukla je pažnju lokalnih Albanaca koji nisu zadovoljni njenim izborom. Međutim, Razija se na to ne osvrće, a o suprugu Slaviši ima samo reči hvale. Razija i Slaviša svake noći naizmenično stražare u štali, jer je to jedini način da sačuvaju farmu krava od koje žive.

Trebalo je dve godine da Razija savlada srpski jezik i to je, kaže, bila jedina prepreka između nje i supruga. Odlično se slažu, sve poslove na imanju zajedno rade sa ćerkom Marinom i sinom Mihajlom. Ali probleme im stvaraju komšije Albanci.

“Sa svojom familijom nemam nikakvih problema što sam se udala za Srbina, ali komšije Albanci mi prave probleme”, kaže Razija Metaj Jović iz sela Zebince. Meni srce puno, ali me duša boli što nadaleko nema više djece. Kad o meni pričaju, ne kažu „onaj što je oženio Albanku“, nego „onaj što ima čeljad“, pa naglase – troje. Kao da imam ne znam ni sam kakva čuda, a ne djecu. Tuga je golema kad te znaju po tome što si otac, kad u cijelom kraju nemaš kome da odeš na veselje, kad sam poslije dugo vremena prvi iz čije kuće se čuo dječji plač, kad ću još dugo ostati posljednji koji je zaljuljao kolijevku – priča Radosav Timotijević, Zogin – Zoričin suprug.

Njihovom najstarijem sinu Bojanu su četiri godine. Druga nema i neće ga imati dok ne pođe u školu. Brat mu Dobrivoje tek napunio dvije, a sestri im Jovani tek šest mjeseci.

Htio je Radosav pošto-poto, ne želeći vječno da momkuje, da se oženi. Bilo je djevojaka koje su htjele da pođu za njega, ali nijedna nije htjela na selo. Nisu željele opanke, svaka je na štalu bila gadljiva, voljela da bude varošanka, nikako seljanka. Ne kudi ih Timotijević, jer nijedna ne bi bila kao što je Zoge, a poznajući sumornu svakodnevicu sela, jasno mu je što žene hoće u grad i daje im to za pravo.

Pored tih neprijatnosti, Razija i Slaviša svake noći naizmenično stražare u štali, jer jedino tako mogu da sačuvaju farmu krava od koje žive.

“Ovde sam se rodio, ovde volim da ostanem. Koliko mogu se borim, da obezbedim koliko-toliko za decu da nešto imaju”, kaže Slaviša Jović.

Kako bi ekonomski ojačali i podržali porodicu Jović, predstavnici Humanitarne organizacije Kosovsko Pomoravlje iz Parteša prikupili su sredstva i obezbedili građevinski materijal za izgradnju prostorije za proizvodnju sira.

“Svrha naše organizacije je da ojačamo naše porodice, da im pružimo podršku i pomoć kako bi napravili posao i kako bi mogli da žive”, navodi predstavnik te organizacije.

Jovići kažu da im je ova pomoć stigla u pravom trenutku. Planiraju da završe izgradnju nove kuće, a za to im je potrebno mnogo sredstava, do kojih se bore da dođu.

Izvor: ALO

Facebook Komentari


Leave a Reply


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

×

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up

You cannot copy content of this page

Ljubavni Spoj
× Kako vam mogu pomoći?