Mnogi brakovi posle nekoliko godina ili decenija zapadaju u kolotečinu. To nije ništa novo, niti neobično, ali važno je da uvek imate na umu da to može biti prolazna faza i da ne znači da je vašem odnosu došao kraj.

Ako i sami smatrate da ste došli u tu fazu, vreme je da nešto promenite. Jednostavno je – ako se stalno pitate da li propuštate nešto i da i je vreme koje provodite sa supružnikom više obaveza nego lični odabir, morate da preduzmete određene korate pre nego što se vaš brak ozbiljnije poljulja.

1. Pozabavite se problemom

Pre nego što počnete da rešavate probleme u braku, bitno je da se pozabavite ličnim problemima, odnosno da dobro razmislite šta vas muči i da stvorite sreću u sebi.

Možda postoji neki problem koji ste izbegavali, možda se borite s anskioznošću… U svakom slučaju, prvi korak neka bude suočavanje sa sopstvenim problemima kako biste mogli mirni i srećniji da rešavate druge probleme.

2. Promenite perspektivu
Promenite pogled na svoj brak. Na primer, ako vam se čini da ste upali u kolotečinu, pokušajte da situaciju vidite kao o znak sigurnosti, nešto što je nastalo iz ljubavi. Kolotečina ne mora nužno da bude nešto negativno i dosadno.

Ako u tome uspete, osećaj dosade će preći u osećaj dublje povezanosti odnosno privrženosti suprugu. Novu perspektivu iskoristite za jačanje osećanja zajedništva.

3. Zajedno radite nešto novo
Zajedno radite nešto novo, za vas potpuno neobično. Na primer, umesto izležavanja na kauču i gledanja filmova, izaberite odlazak u šetnju. Prisetite se i stvari koje ste zajedno radili na početku veze i vratite ih u vašu svakodnevnicu. Studije su pokazale da su parovi koji zajedno dele nova i uzbudljiva iskustva predaniji jedno drugom i manja je verovatnoća da će doći do nezainteresovanosti.

4. Budite spontani
Nema ničeg uzbudljivijeg od spontanosti. Da biste to uradili, morate da odvojite vreme jedno za drugo i održavate komunikaciju otvorenom. To će vam omogućiti da iznenadite jedno drugo aktivnostima koje će razbiti vašu uobičajenu rutinu, odnosno dosadu.

5. Pronađite način da začinite život u spavaćoj sobi
Ako u braku nedostaje intimnosti, to će uticati na ceo odnos. Bitno je da se i suprug i vi radujete vođenju ljubavi. Zato iskreno razgovarajte s partnerom o željama, predigri, položajima… Kada vam bude lagodno da razgovarate o ovim stvarima, osećaćete se povezanije i zadovoljnije.

6. Svaki dan naučite nešto novo
Bez obzira na to koliko dugo se poznajete, imajte na umu da uvek možete da naučite nešto novo o svom supružniku. Razgovarajte o svemu i radujte se otkrivanju novih detalja.

7. Pobrinite se da imate i život izvan braka
U svakoj vezi važno je da supružnici imaju živote izvan braka. Provođenje vremena s ljudima koji nisu vaš partner, bavljenje aktivnostima u kojima on ne učestvuje… sve je to bitan deo rasta pojedinca. Ako odlučite da živite bez svega toga i posvetite se samo partneru, neizbežno će doći do zasićenja i dosade.

IZVOR:OBJEKTIV.RS

Facebook Komentari


Leave a Reply


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

Your privacy is important to us and we will never rent or sell your information.

×

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up

You cannot copy content of this page

Ljubavni Spoj
× Kako vam mogu pomoći?